Wat is het nut van een workshop lachen?

Workshoppen - Workshop lachenLachen kan iedereen. Sterker nog: lachen dóet iedereen. Toegegeven, van sommige mensen vraag je je wel eens af of ze wel kunnen lachen, maar feit blijft dat lachen iets fundamenteel menselijks is. Het is één van de weinige dingen die een baby niet hoeft te leren. Zelfs apen kunnen lachen! Waar dient en workshop lachen dan voor? Hier is het ding: iedereen kán wel lachen, maar veel mensen doen het te weinig. Lachen is namelijk supergezond! Dan bedoel ik niet het beleefde glimlachje dat je in je werk richting klanten altijd op je gezicht geplakt moet hebben, maar een echte uitbundige lach, een lach waarvan de tranen je in de ogen springen en je buikpijn krijgt. Kortom: een lach waarbij je je hele lichaam gebruikt. Wie heeft er na de middelbare school ooit nog wel eens echt overtuigend de slappe lach gehad? Ongetwijfeld bijzonder weinig mensen. We groeien op en op bizarre wijze leren we onszelf af echt uitbundig en oprecht te lachen. En dat terwijl meerdere wetenschappelijke onderzoeken uitwijzen dat lachen hartstikke gezond is voor geest en lichaam! Wie lacht produceert een bepaald stofje in de hersenen, een neurotransmitter die endorfine heet en die functioneert als een door het lichaam zelf geproduceerde ‘drug’: je wordt er euforisch van en het vermindert pijnklachten. Lachen maakt je dus vrolijker en zorgt ervoor dat je minder lichaam ongemak ervaart, maar het heeft ook op sociaal vlak gevolgen: wanneer je samen met iemand gelachen hebt, voel je je een stuk meer op je gemak bij iemand. Samen lachen creëert en versterkt een sociale band. Bovendien is lachen een heel fysieke bezigheid, waarbij veel verschillende spieren en belangrijke hersengebieden worden geactiveerd. Wie enkele minuten lang lacht, geeft zowel zijn lichaam als zijn geest een positieve en gezonde boost. Eigenlijk zou iedereen wat vaker moeten lachen!

Hoe werkt een workshop lachen?

Te zeggen dat lachen gezond is en mensen het vaker moeten doen is één ding. Maar kun je je daarvoor tot een workshop lachen werken? Hoe werkt zo’n workshop precies? Een workshop lachen is heel eenvoudig. In het begin klinkt het mogelijk wat ongemakkelijk of vreemd, omdat het wat onnatuurlijk aandoet. Het idee van een workshop lachen is namelijk eenvoudigweg dat je begint te lachen. Er hoeft geen grap verteld te worden en je hoeft niet overdreven vrolijk of lacherig te zijn. Kort gezegd: bij een workshop lachen forceer je jezelf om te lachen. Het klinkt vreemd en uitermate in strijd met elke vorm van intuïtie die de meeste mensen er op nahouden wanneer het om lachen gaat. Lachen is toch iets spontaans? Dat kun je, moet je, mag je toch niet forceren? Maar hier is het ding: wie zich voor slechts tien seconden overgeeft aan een workshop lachen, zal verbaasd staan over hoe eenvoudig het is om een enorm oprecht lachsalvo op te wekken door in het begin te doen alsof. Hier is hoe dat werkt: dat workshopleider is vaak degene die begint, omdat de meeste mensen zich vrij ongemakkelijk voelen wanneer ze voor het eerst een workshop lachen bijwonen. Hoe de workshopleider ook begint – hetzij zachtjes grinnikend, hetzij onmiddellijk met een daverende onderbuik lach – vaak is die eerste lach al zo absurd en toch zo aanstekelijk, dat de hele groep in minder dan geen tijd oprecht en luid (of juist geluidloos hard) aan het lachen is. Dat is de bijzondere verbindende kracht van de lach waar bij een workshop lachen gebruik van wordt gemaakt. Een workshop lachen klinkt dus misschien wat vreemd voor degenen die er nog niet bekend mee zijn. En de eerste keer meedoen met een workshop lachen zal de eerste paar seconden zeker ook wat vreemd voelen. Maar zo gauw je over je gêne en andere sociale en persoonlijke restricties heen bent, is een workshop lachen één van de leukste en meest ontspannende dingen die je kunt doen.

Waar vind je zo’n workshop?

Is je interesse gewekt? Ben je benieuwd naar wat een workshop lachen voor jou kan betekenen? Ben je geïnspireerd om je collega’s mee te nemen op een maf, hilarisch en verbindend bedrijfsuitje? Dan zijn er verschillende aanbieders waar je terecht kan, zoals Workshoppen.nl. Bij Workshoppen vind je allerlei soorten workshops – dus ook een workshop lachen – die door het hele land worden aangeboden. Het maakt dus niet uit waar je zit: iedereen kan een workshop lachen van Workshoppen.nl volgen! Volgens Workshoppen.nl gaat de workshop lachen om ‘ongegeneerd lachen’. Maar dat is het niet alleen! Wat tevens belangrijk is in deze workshop is ‘humor, expressie, energie en verbinding’. Opnieuw gaat het niet alleen om het fysieke aspect van de lach, maar ook om de psychologische en sociale voordelen die samen lachen oplevert. We zetten ze voor de goede orde even op een rijtje:

  • Lachen verbindt mensen
  • Lachen is goed voor de spieren, zowel de buikspieren als het hart
  • Lachen is goed voor de weerstand en maakt je weerbaarder tegen ziekten en infecties
  • Lachen maakt vrolijk, optimistisch en vriendelijk
  • Lachen helpt tegen somberheid
  • Lachen doorbreekt schaamte
  • Lachen ontspant

Workshoppen.nl is beschikbaar voor een workshop lachen in zestien verschillend steden in twaalf verschillende provincies. Een workshop lachen is leuk voor bedrijfsuitjes, familiedagen of gewoon om het een keer mee te maken met een groep vrienden, familie of collega’s. Voor meer informatie kun je kijken op Workshoppen.nl. Tevens kun je je daar direct aanmelden voor workshops of eerst een offerte aanvragen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn