Het halen van een spuitlicentie

Terratrainingen - SpuitlicentieVeel mensen hebben nog nooit van een spuitlicentie gehoord. Misschien ben je net gaan werken voor een agrarisch bedrijf en hoor je ineens dat je dit type licentie nodig hebt. Wat is een spuitlicentie precies en waar wordt deze voor gebruikt? Een spuitlicentie is essentieel voor het werken met gewasbeschermingsmiddelen. Wanneer je bij een bedrijf werkt dat gebruik maakt van deze middelen moet je in het bezit zijn van deze licentie. Hiernaast moet de eigenaar van het bedrijf, al doet deze zelf niets met bestrijdingsmiddelen, ook in het bezit zijn van een spuitlicentie. Dit om te voorkomen dat vervelende ongelukken gebeuren op de werkvloer of dat de stoffen onzorgvuldig worden opgeslagen. Een spuitlicentie is daarom erg belangrijk bij eigenlijk elke organisatie die actief is in de glastuinbouw of in de groenvoorziening. Om een spuitlicentie te krijgen moet je een specifieke cursus volgen. Je doorloopt hiervoor een aantal stappen:

  • Bepalen welk type licentie je nodig hebt
  • Kiezen van de branche
  • Beginnen aan een cursus
  • Examen afleggen
  • Ontvangen licentie

Voordat je begint aan een cursus is het belangrijk om te bepalen welk type spuitlicentie je nodig hebt. Wanneer je de verkeerde licentie hebt mag je namelijk nog steeds niet aan de slag. Er zijn twee types: spuitlicentie I en II. Type I richt zich heel specifiek op mensen die in hun dagelijks werk met gewasbeschermingsmiddelen aan de slag gaan. De bijbehorende cursus richt zich met name op veiligheid en effectieve bestrijding. Hiernaast wordt veel aandacht besteed aan het milieu en hoe duurzaam met de middelen moet worden omgegaan. Ook wanneer bestrijdingsmiddelen gebruikt worden op je eigen terrein moet je in het bezit zijn van een type I licentie. Het kan dus voorkomen dat een boer nooit een gewasbeschermingsmiddel aanraakt, maar wel in het bezit moet zijn van een certificaat omdat de middelen gebruikt worden op zijn land. Spuitlicentie type II richt zich op bedrijfsvoering. Dit type is daarom gericht op eigenaren van agrarische bedrijven of groenvoorzieningbedrijven. Bij deze cursus wordt veel aandacht besteed aan hygiëne in het bedrijf, resistentie en tolerantie en het gebruik van de gewasbescherminggids. Zoals je kunt zien richten deze lessen zich meer op mensen die de middelen zelf niet gaan gebruiken, maar de mensen moeten overzien die hier wel dagelijks mee in contact staan. Bij Terra Trainingen haal je snel en eenvoudig je spuitlicentie. Op hun website vind je alle informatie die je nodig hebt om je snel in te schrijven voor een cursus, zowel voor spuitlicentie type I als type II.

Spuitlicentie: de cursus

Wanneer je een cursus gaat volgen wil je natuurlijk weten waar je aan toe bent. Hoe zit de cursus in elkaar? Het traject bestaat uit 7 dagdelen, die in een bepaald schema worden opgenomen. Het is belangrijk dat je op al deze data aanwezig kunt zijn. De kosten van de opleiding bedragen tussen de 250 en 495 euro. Hoeveel je betaalt, hangt af van de specifieke lessen die je volgt. Ook zijn de verschillende centra waar de cursus gegeven wordt belangrijk bij het bepalen van de prijs; de verschillende locaties hanteren verschillende prijzen. Kies altijd een plek bij jou in de buurt, zodat je niet ver hoeft te reizen om de opleiding af te werken. Ben je al een keer in het bezit geweest van een spuitlicentie, dan heb je geluk! Je mag de opleiding dan ook thuis volgen. Een spuitlicentie is maximaal 5 jaar geldig en verloopt na deze periode, hij moet dan opnieuw worden aangevraagd. Bij deze aanvraag moet je opnieuw meerdere lessen volgen, maar men beseft dat je al over veel relevante kennis beschikt. De opfriscursus mag daarom ook thuis worden afgewerkt. Tijdens de lessen maak je kennis met de laatste ontwikkelingen in jouw sector, zodat je weer helemaal bij te tijd bent en met actuele kennis aan de slag kunt. Naast dit alles is het belangrijk om je spuitlicentie op tijd te verlengen. Zoals gezegd is de spuitlicentie 5 jaar geldig, maar de licentie kan tijdens deze 5 jaar verlengd worden door klassikale bijeenkomsten te volgen. Wanneer je meedoet aan deze bijeenkomsten laat je zien dat je kennis neemt van de laatste ontwikkelingen, je licentie blijft dan in principe onbeperkt geldig. Regel nu je spuitlicenties bij Terra Trainingen!

Vraag maar raak

Heb je nog vragen over je individuele situatie of weet je niet precies waar je aan toe bent? Bij Terra Trainingen staat altijd iemand voor je klaar om je persoonlijk te woord te staan. Je kunt altijd bellen op het aangegeven telefoonnummer. Je krijgt dan direct een deskundige medewerker aan de lijn die je kan helpen met al je vragen. Stuur je liever een e-mail? Op de website is een handig kopje met contact te vinden. Wanneer je hierop drukt krijg je meteen een handig contactformulier te zien. Wanneer je dit formulier naar eer en geweten invult krijg je zo snel mogelijk een reactie terug. Maak je geen zorgen over eventuele kosten, bij Terra Trainingen wordt altijd bekeken hoe jij jouw cursus het beste kunt financieren. Wanneer je de kosten van een lessenpakket niet in één keer kunt voldoen is dit geen punt, voor iedereen is een passende oplossing te vinden! Wil je meer weten over de cursus of over spuitlicenties in het algemeen, neem dan een kijkje op de website: https://www.terratrainingen.nl/. Via deze link kun je jezelf bovendien gelijk aanmelden voor een leergang, waar wacht je nog op?

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn