Motivatiebrief

Een motivatiebrief is een essentieel onderdeel van je sollicitatie. Hiermee kun je laten zien waarom jij de perfecte kandidaat bent en wat je sterke en zwakke punten zijn. Het mooie en tegelijkertijd het moeilijke aan een motivatiebrief is dat je de brief helemaal kan toespitsen op je potentiele werkgever. Je kunt dus je werkgever precies vertellen waarom jij geschikt zou zijn voor de baan die aangeboden wordt in je motivatiebrief, en dat kan een heel krachtig middel zijn. Met je CV laat je zien wat je kunt en wat je capaciteiten zijn, maar met je motivatiebrief heb je de kans om je werkgever te overtuigen door de talenten te laten zien die hij zoekt.

De perfecte motivatiebrief

Het is dus zeer belangrijk om goed over je motivatiebrief na te denken. Je wilt een goede balans vinden tussen je motivatie tonen, zakelijk overkomen en allerlei andere zaken die aan bod moeten komen in een motivatiebrief. Bij Lifebrander kunnen we jou helpen bij het schrijven van je motivatiebrief en kunnen we je brief voor je doorlezen en je advies geven. Een motivatiebrief is grofweg op te delen in vier delen:

  • Inleiding
  • Vaardigheden en eigenschappen
  • Waarom jij bij het bedrijf past
  • Afsluiting

De inleiding in misschien wel het belangrijkste onderdeel van je brief. Hiermee zet je gelijk de toon voor de rest van je brief en heb je de mogelijkheid om duidelijk aan te geven wat voor persoon je bent. Maar maak je ook niet te veel zorgen over je inleiding en je opening: het is vaak verstandig om deze als laatst te schrijven, want dan kun je veel beter de rest van je brief inleiden, omdat je dan weet waar die over gaat. Maar vergeet dus niet om je inleiding goed te verzorgen en er veel aandacht aan te besteden, want het kan je motivatiebrief maken of breken. Het grootste gedeelte van je brief zal waarschijnlijk gaan over je vaardigheden en eigenschappen. Probeer te beschrijven waar jij in uitblinkt en hoe dat relateert met de functieomschrijving zoals het bedrijf die heeft opgesteld. Je hoeft hierin natuurlijk ook niet altijd positief te zijn: het is prima mogelijk om te zeggen dat een bepaalde eigenschap van je niet zo goed bij de functieomschrijving past. Als je dat doet is het wel slim om daar dan direct een oplossing voor aan te dragen, zodat je enthousiast overkomt. Probeer ook je vaardigheden en eigenschappen uit te leggen, bijvoorbeeld aan de hand van eerdere werkervaringen. Zo kom je over als iemand die weet wat hij wil en wie hij is en dat kunnen werkgevers enorm waarderen. Nadat je jezelf hebt beschreven moet je nu het bedrijf overtuigen dat jij de ideale kandidaat bent. Dit doe je door te beschrijven welke aspecten van het bedrijf jou aanspreken en die bij jouw persoonlijkheid passen. Dat kan van alles zijn, zolang je maar eerlijk enthousiast bent. Als afsluiter raden wij aan om aan te sturen op een gesprek. Gebruik zinnen als ‘zou mij daarom verheugen om u meer te vertellen in een persoonlijk gesprek’ om op een enthousiaste manier te vertellen dat je graag op gesprek zou willen komen. Hiermee eindig je de brief sterk, wat natuurlijker belangrijk is, want na het lezen van jouw brief moet het bedrijf beslissen of ze je op gesprek willen laten komen of niet.

Lifebrander kan helpen

Kom je er even niet uit of zie je door de bomen het bos niet meer? Wij kunnen je helpen bij het schrijven van je motivatiebrief en het doorlezen ervan. Neem daarom snel contact op en wie weet heb jij binnenkort je eerste sollicitatiegesprek al binnen! Onze gegevens vind je op de website https://www.lifebrander.nl/.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn